Сируп од глуварче без додаден шеќер е производ од палетата производи на нашиот бренд БОРОЏУН.
Производ создаден со голема љубов, посветеност и искуство во комбинација со чистото еколошко поднебје, еколошките плодови од Малешевскиот регион и оригиналниот рецепт како спој на традиционалното и современото.
Глуварчето е собрано од најчистите предели на Малешевијата. Во производство се користи целата билка (вклучително и коренот), а како засладувач користиме гроздов слад направен од органско грозје (во преод).
Бројни се здравствените бенефити од користењето на двата познати и многу употребувани производи од грозје и глуварче (Taraxacum officinale).

 

Оценете го продуктотГлуварчето може да има различни здравствени придобивки. Наведените придобивки во продолжение се базираат на научни докази, студии и истражувања.

1. Обезбедување антиоксиданси

Антиоксидансите делуваат на неутрализирање на штетните ефекти на слободните радикали.
Човечкото тело природно произведува слободни радикали, но тие предизвикуваат штета со забрзување на стареењето или прогресија на одредени болести. Глуварчето содржи бета-каротин, кој е антиоксиданс и помага да се заштитат клетките од оштетување.
Истражувањето покажува дека каротеноидите како што е бета-каротинот играат витална улога во намалувањето на оштетувањето на клетките. Цветот на глуварчето е исто така полн со полифеноли, кои се уште еден вид антиоксиданс.

2. Намалување на холестеролот

Глуварчињата содржат биоактивни соединенија кои можат да помогнат во намалувањето на холестеролот кај една личност.
Истражувањето ги испитуваше ефектите од консумирањето глуварче кај зајаците. Неговите резултати открија дека коренот и листот на глуварчето може да помогнат во намалувањето на холестеролот кај животните кои се на диета со висок холестерол.

3. Регулирање на шеќерот во крвта

Постојат некои докази кои сугерираат дека глуварчињата содржат соединенија кои можат да помогнат во регулирањето на шеќерот во крвта.
Во 2016 година, направени се истражувања кои укажуваат на тоа дека  антихипергликемичните, антиоксидативните и антиинфламаторните својства на глуварчето може да помогнат во лекувањето  дијабетес тип 2. 

 4. Намалување на воспалението 

Некои студии покажуваат дека екстрактите и соединенијата од глуварче може да помогнат во намалувањето на воспалението во телото. Во 2014, група истражувачи откриле дека хемикалиите присутни во глуварчињата имаат одредени позитивни ефекти врз намалувањето на воспалителните реакции.

5. Намалување на крвниот притисок

Има малку истражувања за поддршка на употребата на глуварче за намалување на крвниот притисок. Сепак, глуварчињата се добар извор на калиум. Постојат клинички докази кои покажуваат дека калиумот може да помогне во намалувањето на крвниот притисок. На пример, откриено е  дека луѓето кои земале додаток на калиум забележале намалување на нивниот крвен притисок, особено ако веќе имале висок крвен притисок.

6. Помагање на губење на тежината

Некои истражувачи предложија дека глуварчето може да им помогне на луѓето да ги постигнат своите цели за губење на тежината. Ова се заснова на способноста на растението да го подобри метаболизмот на јаглени хидрати и да ја намали апсорпцијата на мастите. Откриено е дека хлорогената киселина, хемикалија присутна во глуварчињата, може да помогне да се намали зголемувањето на телесната тежина и задржувањето на липидите.

7. Намалување на ризикот од рак

Некои ограничени, но позитивни истражувања покажаа дека глуварчето може да помогне да се намали растот на одредени видови на рак. Досега, студиите го разгледале и влијанието на глуварчето врз растот на ракот во епруветите и откриле дека може да помогне во забавување на растот на ракот на дебелото црево, ракот на панкреасот и ракот на црниот дроб. Со истражувања утврдено е дека екстрактот од глуварче може да помогне во намалувањето на растот на ракот на црниот дроб. 

8. Зајакнување на имунолошкиот систем 

Постојат се повеќе докази кои сугерираат дека глуварчињата можат да помогнат во зајакнувањето на имунолошкиот систем. Истражувачите откриле дека глуварчињата покажуваат и антивирусни и антибактериски својства. На пример, група научници откриле дека глуварчињата помагаат да се ограничи растот на хепатит Б и кај човечките и кај животинските клетки во епруветите. 

9. Помагање на варењето

Некои луѓе го користат глуварчето како традиционален лек за запек и други проблеми со варењето. Истражувањата покажуваат дека некои хемикалии присутни во глуварчињата помогнаа да се подобри дигестивниот систем. 

10. Одржување здрава кожа

Постојат истражувања кои покажуваат дека глуварчето може да помогне во заштитата на кожата од оштетување на сонцето.
Ултравиолетовата (УВ) светлина предизвикува значително оштетување на кожата и придонесува за стареење на кожата. Откриено е дека глуварчето може да го намали влијанието на еден вид штетна УВ светлина. 
Овој текст подлежи на авторски права. Забрането е превземање, копрање и дистрибуција на истиот. 

 

Слични продукти

Погледнете и други продукти слични на СИРУП ОД ГЛУВАРЧЕ БЕЗ ШЕЌЕР

  • Бесплатна достава

    За сите нарачки над 1.500 ден.

  • Безбедно плаќање

    100% сигурност

  • 24/7 комуникација

    Online техничка поддршка